Op deze pagina vindt u een overzicht van duurzaamheidsregelingen, subsidies en leningen. 

Bent u benieuwd naar welke subsidies, regelingen en leningen er zijn om uw woning te verduurzamen? Op deze pagina vindt u een kort overzicht. Klik op de link bij de regeling voor meer informatie en de voorwaarden.

Via Duurzaam Bouwloket kunt u een subsidiecheck doen. U vult uw postcode en huisnummer in en u krijgt vervolgens een overzicht van alle regelingen die er zijn. 

Subsidies en regelingen

Energie Kado regeling

Deze regeling is voor inwoners uit de gemeente Opsterland met een laag inkomen en een hoge energierekening. Met het Energie Kado willen wij u helpen uw energierekening te verlagen.

Klik hier voor meer informatie

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Deze subsidie is voor woningeigenaren. U kunt subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen.

Klik hier voor de voorwaarden en om een aanvraag te doen. 

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Deze subsidieregeling is voor particulieren. Het is voor de aankoop van een volledig elektrische auto. Dit mag een nieuwe of gebruikte, eigen of private lease auto zijn.

Klik hier voor de voorwaarden en om een aanvraag te doen. 

Prijsplafond gas, stroom en stadsverwarming

Het doel van het Prijsplafond is om de energieprijzen voor de consument en andere kleinverbruikers te verlagen. Het prijsplafond geldt t/m 31 december 2023. 

Klik hier voor meer informatie. 

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

Verhuurt u een woning? Dan komt u misschien in aanmerking voor de SVOH. Met deze regeling krijgt u subsidie voor energiebesparende maatregelen om uw huurwoning(en) te verduurzamen.

Klik hier voor meer informatie. 

Leningen

Blijverslening

Deze lening is voor huurders en woningeigenaren. Met de blijverslening maakt u uw woning levensloopbestendig. Van het geleende bedrag moet minstens 50% voor dit doel gebruikt worden, de andere 50% mag voor energiebesparende maatregelen of asbestverwijdering gebruikt worden. 

Klik hier voor de voorwaarden en om een aanvraag te doen. 

Verzilverlening

De Verzilverlening is voor woningeigenaren. Er geldt een minimale leeftijd van 10 jaar voor de wettelijke AOW-leeftijd. Het doel van de Verzilverlening is om de woning levensloop bestendig te maken. Het energiezuiniger maken van de woning en asbestverwijdering valt hier ook onder.

Klik hier voor de voorwaarden en om een aanvraag te doen. 

Energiebespaarlening Warmtefonds

Deze lening is voor het verduurzamen van de woning door het toepassen van één of meer verduurzamingsmaatregelen. Heeft u een verzamelinkomen van minder dan €48.625? Dan betaalt u geen rente. 

Klik hier voor de voorwaarden en om een aanvraag te doen.