Een energiecoöperatie is een lokaal duurzaam energie-initiatief. Het is een groep inwoners die zelf met elkaar duurzame energie willen opwekken. Hier kunt u zich bij aansluiten. Zo bent u niet afhankelijk van een commerciële energieleverancier en weet u ook precies waar de energie vandaan komt.

In Opsterland zijn er drie energiecoöperaties. Wilt u meer informatie ontvangen of lid worden? Bekijk dan de website en neem contact op met de coöperatie. 

Zit u er zelf aan te denken om een energiecoöperatie op te richten? Wij kunnen u misschien helpen. Neem dan contact met ons op

LECO Energie

 

LECO Energie

Lokale EnergieCoöperatie Opsterland (LECO-energie) is een energiecoöperatie voor heel Opsterland. Het doel is om energiegebruikers uit Opsterland duurzaam opgewekte stroom en co2 gecompenseerd gas te leveren, voor een aantrekkelijke prijs.

De energie wordt geleverd via Energie VanOns. Dit is 100% groene energie.

Klik hier voor meer informatie over LECO(externe link)

WEN Wijnjewoude


WEN 

Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) is dé energiecoöperatie van Wijnjewoude. En niet zomaar één. Zij hebben de ambitie om als dorp in 2025 al energieneutraal te zijn. Door als dorp zelf duurzaam energie op te wekken, zijn zij niet meer afhankelijk van commerciële energieleveranciers. 

Wijnjewoude is uitgekozen voor het Programma Aardgasvrije Wijken(externe link) (PAW). In deze proeftuin krijgt WEN de kans om hun ambitie waar te maken.

Meer weten over WEN? Klik hier voor meer informatie(externe link)

KRIGEL Nij Beets

KRIGEL is in 2015 ontstaan vanuit de werkgroep duurzaamheid van het Plaatselijk Belang Nij Beets. KRIGEL is samen met vele andere lokale energie coöperaties in Friesland lid van de grote overkoepelende Friese Coöperatie genaamd 'US KOOPERAASJE'. Deze coöperatie vormt samen met de Drentse KEI en de Groninger Energiekoepel het energie bedrijf VanOns.

Lees hier meer over KRIGEL(externe link).  

Griene Mienskip Fryske Peallen

De Griene Mienskip is een nieuwe energiecoöperatie uit Frieschepalen. 

Meer informatie vindt u op Facebook via deze link(externe link). Voor vragen kunt u mailen naar info@grienemienskip.frl

Dorpscoöperatie Duurzaam Bakkeveen

Duurzaam Bakkeveen is in 2020 opgericht door leden van werkgroep EnergieWijsBakkeveen. 

Dorpscoöperatie Duurzaam Bakkeveen wil lokaal werken aan verduurzaming van de energievoorziening. Het eerste initiatief is een Postcoderoosproject, waarbij de coöperatie 200 zonnepanelen op een bedrijfspand legt. Leden van de coöperatie kunnen financieel deelnemen en profiteren.

Meer informatie vindt u op de website van Duurzaam Bakkeveen, via deze link(externe link). Voor vragen kunt u mailen naar duurzaam@bakkeveen.nl